(Foto: )
Romanu' s-a nascut sa eludeze legea. Lumea asta ar fi mult mai trista daca noi nu am exista. Zilele trecute intr-o raita prin pietele orasului mi s-a reconfirmat acest adevar. Si el vine tocmai de la traditionala noastra branza. In fiecare piata, cel putin asa zice legea, trebuie sa existe o hala in care sa se comercializeze strict produsele lactate aduse pe piata de micii producatori.
Vanzarea casului, a branzei si a urdei, este strict interzisa in acele locuri. Pe hartie doar, pentru ca in doua magazine situate in piata mare a orasului, alaturi de costite afumate si pulpe de porc, palidul cas produs la stana este scos la vanzare cu nonsalanta.
"Se poate vinde, de ce sa nu se poata, ca doar nu e la un loc cu carnea", ne-a spus Viorica Lazar, vanzatoare intr-unul din aceste magazine. Adica nu era adevarat ce vedeam. Carne si branza in acelasi galantar. Am cerut parerea celui mai avizat om al judetului in acest domeniu si am aflat ca, "produsele lactate se pot vinde doar in raioane separate.
Acelasi vanzator nu poate comercializa si carne si branza. De regula, produsele lactate ale micilor producatori se vand in halele specializate ale pietelor. Vom trimite medicul veterinar la fata locului sa vada despre ce e vorba si daca e cazul sa ia masurile de rigoare", ne-a spus Ioan Rusu, director DSV Mures.
Care e de fapt problema
In hala speciala destinata vanzarii produselor lactate, nu e deloc agitatie. Sapte vanzatoare in halate albe, asteapta potentialii cumparatori, care intra, vad preturile si o carmesc inspre magazinele de carne, unde casul este mai ieftin. Una din aceste vanzatoare, mic producator, ne-a contactat pentru a ne spune pasul ei.
"Toate femeile care vindem aici in hala avem certificat de producator, prin ca