Sărbătorirea Zilei Monarhiei Române (10 mai) continuă şi prin expoziţia deschisă ieri la Muzeul „Casa Mureşenilor” intitulată „Suveniruri din România Regală”, ce cuprinde fotografii, documente şi obiecte vechi ce amintesc de „o altă Românie pe care am avut-o timp de 81 de ani”, aşa cum sublinia, cu prilejul vernisajului, Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”. Exponatele provin din colecţiile istoricului braşovean Nicolae Pepene, a cartofilului bucureştean Victor Emil Ştefănescu, a lui Nicolae Barna, precum şi din arhiva muzeului.
În prima sală, vizitatorii pot admira imagini inedite cu cei patru Regi ai României (Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I), alături de care apar şi soţiile şi copiii lor. O fotografie mai nouă, făcută în 2001, care îi înfăţişează pe Regele Mihai şi pe Regina Ana provine chiar din arhiva Casei Regale. Sala a doua surprinde în imagini şi documente momentele decisive ale României Regale, cum ar fi cucerirea Independenţei, Primul Război Mondial sau Marea Unire. În ultima încăpere a expoziţiei, pot fi văzute suveniruri, de la caiete şcolare, reclame la vestitele ţigări „Jubileu” şi până la cutii de ciocolată care poartă efigia Reginei Maria. Expoziţia „Suveniruri din România Regală” va fi deschisă pentru vizitare la Muzeul „Casa Mureşenilor” până în luna octombrie a acestui an.
Un astfel de eveniment ce priveşte Regalitatea Română îşi găseşte foarte bine rostul la Braşov pentru că, aşa cum amintea ieri Nicolae Pepene, „există o tradiţie monarhică aici. La aniversarea a doi ani de la Marea Unire, în 1 decembrie 1920, consiliul orăşenesc al Braşovului a donat Reginei Maria a României Mari Castelul Bran. În 1924, Principele moştenitor Carol îşi dorea chiar să mute capitala la Braşov, încântat fiind de frumuseţea oraşului şi a împrejurimilor lui. Mai departe, în 1932, ca un gest de curtoazie, Cetăţuia a fost donată