Sunt multi tineri care au ajuns in functii importante in centrala SRI sau in sectiile judetene, care nu au nici o legatura cu fosta Securitate. Nici unul din aceste atuuri pentru un serviciu secret NATO nu este valorificat in planul imaginii de SRI Recent, presedintele Traian Basescu i-a transmis directorului SRI, Radu Timofte, ca institutia pe care o conduce are probleme de imagine. Si ca in raport cu aprecierea internationala de care se bucura, in special in materie de antiterorism, principalul serviciu de informatii al Romaniei este destul de prost vazut pe plan intern. Cauzele sunt multiple si voi incerca sa le analizez.
Subiectul care a umbrit cel mai mult imaginea SRI a fost relatia cu CNSAS. Mai vocali, cultivati in permanenta de mass-media, membrii Colegiului CNSAS au explicat de nenumarate ori opiniei publice ca nu-si pot duce opera la bun sfarsit din cauza SRI. E vorba despre accesul deplin la dosarele Securitatii si demascarea politiei politice. Predarea cartotecii, fara de care milioanele de dosare sunt de fapt muntele lui Sisif, a fost un subiect important.
SRI a predat pana in prezent cateva sute de mii de dosare, au fost editate carti interesante de specialistii CNSAS, dar suspiciunile care planeaza asupra unor politicieni au tensionat puternic relatiile dintre cele doua parti. Pentru ca a intarziat pana in 2006 predarea majoritatii arhivei si a cartotecii, SRI are partea lui de vina.
Sa nu se mire de cifrele din sondaje, de atitudinea societatii civile, de criticile din presa. Pentru a rupe definitiv relatia cu trecutul, cu Departamentul Securitatii Statului, serviciul condus de Radu Timofte ar fi trebuit sa faca primul pas. Sa ceara public predarea rapida a dosarelor, sa solicite mai devreme CSAT o astfel de procedura. Astfel n-ar mai fi carat in spate acest balast, cu efecte nefaste in planul imaginii. Nu-i mai putin adevarat