Evenimentele din PSD de la acea vreme, dublate de prestatia ministeriala a celor patru clujeni, au facut ca, pentru intaia oara, Clujul sa capete, in ochii publicului, o identitate politica ferma, definita prin silogismul “Grupul de la Cluj”.
Pana atunci, insa, din pacate, orasul si judetul erau percepute, din punct de vedere politic, drept anacronice si cu multiple derapaje spre extremism, in primul rand datorate prestatiei fostului primar Gheorghe Funar. Mai trebuie remarcat ca aparitia Grupului de la Cluj a fost posibila si datorita faptului ca PSD guverna de unul singur, cu toate ca si UDMR se afla la putere.
Comentarii si opinii
Din punctul de vedere al perceptiei, asadar, Grupul de la Cluj a fost singular ca fenomen, pana acum, pentru ca ceilalti clujeni care s-au aflat in structurile politice executive intr-o anumita perioada nu au putut forma o echipa identitara clara. Identitati politice zonale s-au regasit cu precadere in zona Moldovei, formate fiind din nucleul de “aparatnici” ai PSD.
Dupa ce Alianta Dreptate si Adevar, impreuna cu Partidul Conservator si cu UDMR au fost mandatate de catre Traian Basescu sa formeze Guvernul, reprezentanti ai organizatiilor clujene ale celor patru formatiuni politice si-au facut bagajele cu destinatia Bucuresti, pentru a lucra in Guvern sau in preajma lui.
Fie ca e vorba de ministri, secretari de stat ori simpli consilieri, clujenii din Executivul Romaniei nu sunt, deocamdata, perceputi nici pe plan local drept o echipa identitara clara, din mai multe motive. Cele mai importante tin de relatiile generale din cadrul Coalitiei, dar si de faptul ca vizibilitatea clujenilor din Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu este destul de redusa.
ZIUA de Cluj isi propune sa va prezinte clujenii