Zvonul ca data de aderare la UE a Romaniei si a Bulgariei n-o sa mai fie anuntata la 16 mai, ci mai prin toamna a redesteptat avantul comparatiilor intre cele doua tari in privinta meritelor pentru care ar urma sa fie primite in Uniune. De ce sa ne intarzie pe noi mafiotii si coruptia din Bulgaria? e intrebarea nerostita la Bucuresti.
Dar stie cineva de fapt cine sunt mafiotii lor si in ce masura coruptia de la ei difera exact de coruptia de la noi?
Saptamana trecuta a fost plina de evenimente la Sofia. Primaria s-a mobilizat sa organizeze cat mai convingator sarbatorirea Zilei Europei, la 9 Mai, cu baloane si concerte, reproducand la fel ca si anii trecuti atmosfera de bucurie anticipata a aderarii.
In aceeasi zi insa era demis vicepresedintele Fondului de Stat pentru Agricultura, Krasimir Nedelcev, acuzat ca a luat mita si a dosit 183.000 de euro din fondurile SAPARD de impartirea carora era responsabil.
„N-o sa lasam ca viitorul agriculturii bulgaresti in UE sa fie afectat de asemenea actiuni“, a zis ministrul agriculturii, Nihat Kabil, furios ca scandalul a intervenit chiar dupa ce, la sfarsitul lui aprilie, Ministerul de Interne anuntase ca nu mai putin de 9 milioane de euro din fondurile SAPARD destinate Bulgariei au fost deturnate in timp prin diverse metode.
Surpriza cea mai mare a venit insa de la Bruxelles, de unde presa occidentala a relatat ca asa de asteptatul raport din 16 mai al Comisiei Europene fie n-o sa precizeze data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei, fie o sa-i anuleze efectul prin anuntul ca o serie de fonduri europene nu vor mai fi alocate celor doua tari daca reformele nu continua dupa programul stabilit.
Din aprilie, o serie de experti ai UE, citati in aceeasi presa occidentala, incepusera deja sa puna la indoiala ideea aderarii Bulgariei, cu motiv