Raportul de la 16 mai 2006 da de veste ca nu mai avem stegulete rosii la capitolul combaterea coruptiei.
Care va sa zica, in Romania coruptia a fost lichidata.
In Bulgaria nu s-a intamplat asa ceva. La Sofia, mafiotii se impusca in plina strada, spre deosebire de Bucuresti, unde se sinucid. Iar cand nu vor sa se sinucida, ii cheama Daniel Morar la DNA si ii da Rodica Culcer la TVR.
Asumandu-si ipostaza Anei Ipatescu fara pistol, Monica Macovei se dezmiarda pe toate posturile tv. Dar mai ales pe cele ale caror proprietari mafioti fac bezele puscariei din elicopterele personale.
Partidul Democrat, cel care o contine pe ministra, alaturi de regimentul de femei aduse de inelar, in politica, de barbatul Traian Basescu, nu mai conteneste a se fali ca victoria de la 16 mai ii apartine in exclusivitate. Reactia romanilor la acest nou montaj literar-artistic trancanitor e complexa. Fata de guresenia Monicai Macovei si a liderilor PD marturisesc o intelegere compatimitoare. Politicienii sunt ca gaina. Oul cazut din tartita primeste conotatii de victorie intr-un razboi mondial.
Fata de raportul UE reactiile sunt impartite. Nevinovatii intr-ale politicii afiseaza o nedumerire de insi loviti la cap intr-un accident de bicicleta. Nu pricep chestia cu steguletele rosii, galbene si verzi, intalnite de ei doar la acarii din gara si la drumarii varati in veste reflectorizante. Cei priceputi intr-ale politicii nu-si ascund surprinderea fata de propozitia cu victoria asupra coruptiei. Cum adica Romania a inregistrat succese remarcabile in combaterea asupra coruptiei?
Privind in jur, romanii vad ca nici unul dintre gusterii tranzitiei n-a patit nimic. Vilele sunt la locul lor. Nu s-au micsorat. Dimpotriva, s-au pricopsit, intre timp, si cu un loc de aterizare a helicopterului. Spectacolul toapelor de lux care cumpara intr-o ora cat un profesor universi