Parlamentul, Presedintia si Guvernul au fost instiintate in urma cu cel putin trei luni asupra tuturor ilegalitatilor constatate de Curtea de Conturi a Romaniei in urma controalelor efectuate la regiile autonome, companiile si societatile nationale sau cele comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Printre societatile verificate se afla Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Regia Autonoma Romatsa SA, Distrigaz Sud, CN Drumuri si Poduri, Monetaria Statului, Posta Romana si chiar ADS, iar neregulile vizeaza modul de administrare al patrimoniului public si privat, precum si concesionarea sau inchirierea de bunuri proprietate publica.
Formata in scopul verificarii modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si sectorului public, precum si a modului de gestionare a patrimoniului public si privat al statului si unitatilor administrativ-teritoriale, Curtea de Conturi informeaza autoritatile competente asupra respectarii legii de catre agentii economici, dar si daca banii publici au fost primiti si cheltuiti economic si eficient.
In ceea ce priveste abaterile constatate, potrivit Sintezei Raportului Public pe 2004, acestea sunt realitatea bilanturilor contabile si a conturilor de profit si pierdere, diminuarea impozitului pe profit, rambursarile ilegale de TVA, neplata sau diminuarea obligatiilor financiare si chiar platile in avans pentru achizitii sau prestari servicii neefectuate.
Chirii si redevente diminuate in valoare de peste 30 de miliarde lei
Controalele efectuate de Curtea de Conturi cu privire la administrarea patrimoniului public si privat al statului au scos la iveala inchirierea sau concesionarea de active sau mijloace fixe cu nerespectarea legii de catre unii agenti economici, prin care au fost subevaluate sau nerealizate drepturile cuvenite acestora. Doi dintre ac