Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat, ieri, activitatea Executivului, atragand atentia asupra intarzierilor inregistrate de Romania in reforma fiscala, restructurarea administratiei publice si derularea procesului de privatizare.
Consilierul prezidential apreciaza ca perioada destinata tranzitiei a depasit deja limitele necesare, o urgentare a acestui proces fiind, prin urmare obligatorie. "Intazierile in finalizarea tranzitiei inseamna surse de coruptie si contracte dubioase. Este cazul sa punem capat tranzitiei, iar a pune capat tranzitiei presupune incheierea procesului de privatizare si de restituire a proprietatilor a precizat Stolojan, ieri, la conferinta "Romania 2010. Ce business plan avem pe urmatorii cinci ani", organizata de Ziarul Financiar.
Cel mai important aspect legat de procesul de tranzitie este incheierea reformelor incepute si nefinalizate. Acesta este un pacat al guvernarii in Romania, a precizat Stolojan, referindu-se in principal la intarzierile inregistrate in reforma fiscala. "Dupa un an si jumatate de guvernare, mediul de afaceri nu are inca o imagine clara a politicii fiscale a Romaniei pentru anii urmatori, reclamand, pe buna dreptate, lipsa de predictibilitate, necesara planificarii afacerilor. Strategia fiscala ce va fi propusa in curand de Guvern nu poate avea credibilitate decat daca in spatele ei exista o proiectie a resurselor si cheltuielilor tarii, adica un buget consolidat", a aratat oficialul administratiei prezidentiale.
Procesul de privatizare a lancezit
In ceea ce priveste privatizarea si restituirea proprietatilor, el a afirmat ca, in afara de BCR si unele societati pentru distributia energiei electrice, procesul de privatizare a "a lancezit", cu toate ca era unul dintre cele mai importante obiective ale Executivului. "S-au cheltuit sute de mii de euro pentru consultanta,