- Prejudiciul provine din venituri pe care unitatile sanitare nu le-au declarat statului sau din efectuarea ilegala a unor plati
- Ministrul Eugen Nicolaescu a demis mai multi directori pentru nereguli si a amenintat cu dosare penale
- Au trecut luni, de intamplat nu s-a intamplat nimic, iar fraudele par sa intre in uitare
La sfarsitul anului trecut, in momentul demiterii celor 14 directori generali de spitale, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu explica decizia luata prin faptul ca ''demisii nu pot justifica toate cheltuielile efectuate de unitatile spitalicesti respective''.
Tot atunci, el ii ameninta pe acestia ca pentru cheltuielile care nu pot fi justificate va face demersurile necesare in vederea intocmirii de dosare penale.
De atunci, insa, nu s-a mai auzit nimic in acest sens, cu exceptia unei declaratii neconcludente. Mai exact, in urma cu aproape doua luni, Nicolaescu ne-a spus: ''In problema privind demersurile pentru intocmirea acestor dosare, mai asteptam...''. Cert este ca Sorin Oprescu - demis, la vremea respectiva, de la conducerea Spitalului Clinic Universitar de Urgenta si Spitalului Elias - si-a recastigat in instanta functia detinuta la cele doua unitati spitalicesti.
Mai mult, in urma cu cateva zile, ministrul Nicolaescu si-a cerut scuze public de la Radu Capalneanu, director al Institutului Inimii ''N. Stancioiu'' din cauza ca l-a demis din functie la sfarsitul anului trecut: ''Nu am cum sa verific toate informatiile si hartiile pe care le primesc. Primesc extrem de multe date si cifre. Recunosc ca, in cazul directorului Capalneanu, am gresit''. La fel ca si Sorin Oprescu, Radu Capalneanu a atacat decizia de demitere din functia de director, iar instanta i-a dat castig de cauza. Astfel, Capalneanu a fost repus in functie.
Vasile Astarastoae, secretarul general al Co