Bulgariei şi al României".BBC opinează că UE nu a dorit să penalizeze guvernele reformiste din cele două ţări, amânându-le intrarea, dar, "ţinând seama de neliniştile resimţite în Bulgariei şi al României".
BBC opinează că UE nu a dorit să penalizeze guvernele reformiste din cele două ţări, amânându-le intrarea, dar, "ţinând seama de neliniştile resimţite în Europa Centrală", a simţit necesar "să menţină presiunea pentru schimbări mai profunde".
Cotidianul britanic "Times" titrează: "Uniunea Europeană plasează cele două ţări candidate în perioadă de probă", în timp ce în comentariul "Ultimatumul reformei", "Financial Times" subliniază că dacă România şi Bulgaria nu întreprind reformele cerute, costul ar putea fi mult mai mare decât amânarea aderării sau pierderea a milioane de euro în subvenţii, apărând riscul "provocării unor reacţii politice adverse în ţările occidentale, deja obosite de procesul extinderii".
Cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" crede că, în pofida condiţiilor impuse de Comisia Europeană, UE va permite României şi Bulgariei să adere la 1 ianuarie 2007, deoarece amânarea aderării "ar face mai mult rău decât bine".
Un alt ziar german, "Süddeutsche Zeitung", salută decizia de amânare a evaluării finale pentru luna octombrie, notând că "elitele politice ale României şi Bulgariei sunt silite astfel să demonteze vechile şi noile structuri de îmbogăţire proprie şi să transforme introducerea statului de drept într-un lucru ireversibil".
Cotidianul ungar "Nepszabadság" este de părere că o alternativă a aderării în 2007 a celor două ţări nu putea fi luată în calcul, deoarece "ceea ce nu se află în posesia Occidentului ar putea cădea din nou în mâinile Rusiei".
O notă separată face ziarul moscovit "Rossiiskaia Gazeta", care, remarcând răutăcios că, "în întreaga sa istorie de 55 de ani, UE nu a primit candidaţi