Cu toate ca, la prima vedere, Raportul Comisiei Europene pare a fi favorabil pentru Romania, reprezentantii diferitelor sectoare economice tradeaza o urma de scepticism in ceea ce priveste nivelul de pregatire pentru aderare al respectivelor domenii.
In timp ce situatia din turism si constructii urmeaza un trend ascendent, industria, in general, da semne de slabiciune in fata pretentiilor Uniunii Europene. Dat fiind faptul ca din patru stegulete rosii, trei se refera la agricultura, potrivit specialistilor, in ceea ce priveste alimentatia se pare ca nu se va cunoaste nici un progres.
Referitor la forta societatilor din industria usora de a face fata normelor impuse de UE, reprezentantii firmelor din sector spun ca ceva mai putin de jumatate dintre acestea sunt pregatite pentru aderare.
"Consider ca Raportul a fost obiectiv. Avem multe restante si este bine sa preluam observatiile si sa rezolvam problemele. In ceea ce priveste gradul de pregatire a industriei usoare de a intra in Uniune, pot spune ca multe firme nu sunt pregatite, iar cele pregatite au o suma de semne de intrebare. In acest moment, eu consider ca circa 60% dintre firmele din acest domeniu de activitate sunt gata pentru aderare", ne-a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.
Industria, la nivel general, se pare ca o duce mai bine. "Da, industria este pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana. Iar daca cineva nu este pregatit acum pentru Uniune, nu va fi nici peste un an", a precizat Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului.
Industria alimentara nu este pregatita pentru UE
In ciuda faptului ca, in opinia Patronatului din Morarit si Panificatie Rompan, Raportul CE este unul favorabil, reprezentantul acestuia nu vede prea roz situatia din agricultura si alimenta