Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO Campulung a ajuns la concluzia ca achizitia companiei de catre firma americana Cross Lander Inc s-a facut in defavoarea statului roman. Dupa privatizare, datoriile ARO s-au dublat iar multe dintre active au fost vandute la preturi subevaluate.
Conform raportului parlamentarilor, „patrimoniul ARO S.A., de peste 50 de milioane USD, s-a vandut cu un pret total de doar 150.230 USD iar firma Cross Lander, „abuzand si de ambiguitatea contractului”, a vandut, ulterior, la randul sau, fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari.
Totalul facilitatilor acordate companiei Cross Lander insumeaza 1716 miliarde ROL. In prezent au mai ramas neexecutate de catre AVAB obligatiile bugetare restante in vama care insumeaza 45,6 miliarde ROL, respectiv doar 2,6% din totalul ajutoruluide stat de care a benficat ARO.
La data privatizarii, respectiv 31 decembrie 2003, societatea avea inregistrate in actele contabile datorii comerciale in valoare de 320 miliarde ROL, iar in perioada de dupa privatizare, pana la 31.12.2005, ca urmare a administrarii defectuoase a societatii de catre cumparator, ARO a acumulat datorii in valoare de 380 miliarde ROL. Astfel totalul datoriilor societatii se ridica acum la 700 miliarde ROL.
De asemenea, daca la data privatizarii ARO inregistra pierderi de 290 miliarde ROL, in perioada in care societatea a fost administrata de Cross Lander a inregistrat pierderi in valoare de 400 miliarde ROL.
Cross Lander nu a respectat numeroase clauze ale contractului de privatizare printre care :realizarea investitiilor, realizarea cifrei de afaceri, capitalul de lucru, protectia mediului, interdictia instrainarii activelor.
Abuzand de ambiguitatea contractului, Cross Lander si-a permis sa vanda o parte din patrimoniul