Partidul Social Democrat alterneaza gesturile conciliatorii fata de putere cu atitudini mai dure. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a anuntat in plenul Parlamentului ca este dispus sa incheie un acord de sprijin al guvernului pentru reusita integrarii.
In paralel, social-democratii sunt mai hotarati ca niciodata sa supuna Executivul testului unei motiuni de cenzura. Geoana, secondat de Ion Iliescu, sustine ca cele doua demersuri nu sunt incompatibile astfel incat pesedistii vor o intelegere cu un guvern pe care l-ar dori inlaturat.
Acesta i-a informat pe demnitarii UE ca va propune puterii un acord politic de colaborare in ceea ce priveste pasii necesari aderarii. Liderul PSD s-a plans ca un acord similar a fost respins in 2005 deoarece premierul si Guvernul "au fost insensibili si de multe ori la limita politetii elementare in relatia cu opozitia". Geoana a reclamat, conform unor surse neoficiale, disputele dintre premier si presedinte ce genereaza instabilitate. Pe de alta parte, in pofida propunerii de colaborare, social-democratii nu renunta la dorinta de a schimba echipa de la Palatul Victoria printr-o motiune de cenzura.
Mircea Geoana a sustinut ca Rehn si Barroso nu au cerut in mod explicit renuntarea la motiune facand doar "un apel generic la stabilitate politica".
Proiectul motiunii ramane in picioare
"Suntem in continuare partizanii unei actiuni coerente la nivelul Parlamentului, intre toate partidele parlamentare, impreuna cu Guvernul Romaniei, pe problemele ridicate de raportul Comisiei Europene, dar nu credem ca este firesc ca cineva sa nu mai discute despre probleme sociale si economice severe, care nu fac parte din dezbaterea europeana si nu au fost cuprinse nici macar in Raportul de tara, si acolo PSD are obligatia de a spune lucrurilor pe nume, asa cum actuala majoritate are obligatia sa isi asigure