(Foto: Romania Libera)
Arheologii Muzeului Banatului din Timisoara au reusit sa opreasca lucrarile de modernizare a liniei de tramvai din centrul istoric al orasului, dupa ce sapaturile santierului au scos la iveala vestigii din secolul al XVIII-lea.
Descoperirea a starnit o adevarata disputa intre institutiile locale, in conditiile in care lamele buldozerelor au distrus o parte importanta din vechea cetate a orasului de pe Bega, scoasa acum la lumina.
Potrivit arheologilor, la doar un metru si jumatate adancime, sub liniile de tramvai din Piata Libertatii, muncitorii au gasit constructii vechi de canalizare a cetatii, datand din perioada ocupatiei austriece si, posibil, chiar din Epoca Medievala.
Directia pentru Cultura a fost sesizata de catre Muzeul Banatului despre existenta unor descoperiri arheologice in perimetrul santierului, insa cand au vazut la fata locului ce se intampla, specialistii au incremenit.
S-a constatat ca in timpul lucrarilor au fost distruse integral partea superioara a stratului de cultura din secolul al XVIII-lea, conditii in care reprezentantii Directiei pentru Cultura au cerut conducerii Primariei stoparea de urgenta a reabilitarii liniilor de tramvai pe tronsonul respectiv.
Arie protejata
Desi legea prevede ca pentru demararea unor lucrari in zonele istorice este necesar un aviz de descarcare de sarcina arheologica, acest document nu a fost solicitat inainte de demararea santierului. Cartierul Cetate se afla inscris pe lista Monumentelor Istorice din Romania ca sit urban de importanta nationala, conditii in care beneficiaza de protectia legala in acest sens.
Deocamdata, nici una dintre autoritati nu a pronuntat numele vreunei persoane care s-ar putea face vinovata de distruge