In urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dreptul cetatenilor romani de a lucra intr-una dintre tarile comunitare se va asigura pe baza recunoasterii calificarii profesionale. Astfel, libera circulatie a persoanelor in spatiul Uniunii Europene se va face pe baza Directivei 2005/36 din septembrie 2005, care va intra in vigoare din octombrie 2007, iar aplicabilitatea libertatii de a profesa se va asigura pe baza recunoasterii profesionale, dupa cum a precizat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Romania deruleaza, in prezent, programul "Recunoasterea reciproca a calificarilor in scopuri profesionale", care va asigura consolidarea capacitatii institutionale pentru implementarea acquis-ului comunitar in materie de recunoastere a calificarilor profesionale, potrivit Rompres. Responsabilitatea implementarii acestui program revine Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.
Astfel, pe baza programului se va asigura formarea personalului din institutiile publice si asociatiile profesionale cu competente in recunoasterea calificarilor profesionale. Noile reglementari privind circulatia persoanelor in UE contin proceduri si conditii uniforme, aplicabile tuturor statelor membre.
Consiliere pentru solicitant
Recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale permite ca, pe baza prezentarii actelor de studii, solicitantul, cetatean al unui stat membru al UE, sa poata avea acces direct la o activitate lucrativa in celelalte state membre.
Dupa recunoasterea calificarilor, solicitantul poate fi consiliat si indrumat catre autoritatea competenta pentru acordarea dreptului de practica.
Toate aceste aspecte au fost analizate de participantii la seminar, tinand cont de faptul ca prin aderarea Romaniei la UE se vor deschide portile