Elevii care nu au promovat in ultimii ani examenul national de Bacalaureat, de doua ori consecutiv, sunt obligati sa plateasca, pentru inscrierea la cea de-a treia sesiune, o taxa unica, impusa de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Aceasta masura a fost considerata necesara datorita diferentelor mari, care exista de la judet la judet, in cuantumul taxei stabilite de inspectoratele scolare teritoriale pentru elevii care sustin a treia oara examenul de bacalaureat. Suma stabilita de minister se cifreaza la aproximativ doua milioane de lei.
Noile dispozitii ale Ministerului Educatiei si Cercetarii au menirea de a uniformiza sistemul de taxe impuse elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat. O astfel de masura a fost considerata necesara pe fondul diferentelor mari, existente de la un judet la altul, in cuantumul taxei achitate de elevii care sustin a treia oara examenul de bacalaureat.
Pana acum, potrivit declaratiilor reprezentantilor MEC, inspectoratele scolare teritoriale stabileau reguli proprii, dar fara a respecta metodologiile de examen.
Pana anul trecut, inspectoratele scolare teritoriale stabileau, in functie de nevoile proprii, taxele referitoare la absolventii claselor a XII - a care nu promovau examenele de bacalaureat sau examenele postliceale.
Noile taxe unitare stabilesc astfel o suma de aproximativ doua milioane de lei (1.852.740 lei vechi) pentru inscrierea candidatilor proveniti din invatamantul de stat, din promotiile anterioare, si care au sustinut de cel putin doua ori examenul de bacalaureat.
Totodata, pentru examenul de absolvire a invatamantului postliceal, candidatii trebuie sa plateasca o taxa de aproximativ 1.200.000 de mii lei vechi. Aceeasi valoare va avea si taxa pentru candidatii la examenul d