Foto: MixMedia.ro
Reuniunea Subcomitetului de Asociere Romania - UE nr. 1 „Agricultura si Pescuit” care a avut loc joi la Bucuresti a abordat problema masurilor care trebuie intreprinse astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie 2006 sa fie unul pozitiv, precizeaza Ministerul Integrarii Europene.
Raportul prezentat marti in cadrul Parlamentului European a identificat patru domenii cu stegulete rosii care necesita actiuni urgente, dintre care trei sunt in agricultura.
Reuniunea a fost prezidata de Wenceslas de Lobkowicz, seful Unitatii Romania, la DG Extindere a Comisiei Europene, si de Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene. La lucrari au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si specialisti din institutiile administratiei publice centrale din Romania.
Discutiile s-au axat pe transpunerea acquis-ului comunitar in domeniul agriculturii in legislatia romaneasca, prezentarea progreselor realizate de Romania in cele mai sensibile domenii consemnate in Raportul CE, respectiv intarirea capacitatii administrative a Agentiilor de Plati, operationalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), precum si ultimele realizari in sectorul sanitar-veterinar.
In privinta Agentiilor de Plati a fost discutat stadiul actual al pregatirilor in domeniu si masurile pe care Romania va trebui sa le indeplineasca in vederea asigurarii functionarii optime: angajarea si instruirea personalului necesar, asigurarea echipamentului tehnic si acreditarea agentiilor.
Au fost prezentate progresele inregistrate in realizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), care presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date urma