(Foto: )
Conform standardelor europene, municipiul Cluj-Napoca nu se ridica la statutul de oras european, dar parerile legate de evolutia din ultimul timp a orasului sunt impartite. In prag de aderare, Clujul face o serie de pregatiri, menite sa amortizeze impactul confruntarii cu standardele europene, dar in mod cert mai exista o serie de minusuri la capitolele economic si administrativ.
Alte orase municipiu, cum ar fi Timisoara, au beneficiat de o crestere constanta in ultimul timp, fapt demonstrat si de statisticile de anul trecut, care relevau un avantaj in multe domenii fata de Cluj-Napoca. Mai marii administratiei clujene considera insa ca municipiul Cluj, chiar daca nu se afla la nivelul oraselor europene, este pregatit sa faca fata conditiilor aderarii din 2007.
Indicele de europenitate reprezinta un instrument standard de analiza, pe baza caruia se poate aprecia masura in care un oras sau o regiune intruneste normele de civilizatie europeana. Indicele de europenitate permite o analiza pe trei coordonate, numite sub-indicatori, care se refera la domeniile administrativ, economic si socio-cultural.
Un studiu care masoara gradul de europenitate a patru mari orase din Romania& Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi a fost dat publicitatii in cursul acestui an de catre Grupul de Economie Aplicata (GEA), o organizatie neguvernamentala de la noi din tara, formata din analisti economici.
Sub aspect administrativ, releva studiul GEA, municipiul Cluj-Napoca a facut progrese constante. Municipalitatea clujeana este de parere ca cele mai importante progrese s-au inregistrat la capitolul infrastructura& proiectul municipalitatii, de reabilitare a 288 de strazi din oras, se afla in plina derulare, fiind finalizate saptamanal in jur de cinci strazi.
Ed