Romania ocupa in 2005 cea de-a patra pozitie pe piata central si est-europeana din perspectiva fuziunilor, in principal datorita tranzactiei de 2,5 miliarde de dolari dintre Connex si Vodafone, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in afaceri, PricewaterhouseCoopers.
Numarul tranzactiilor aproape s-a triplat in Romania in comparatie cu 2004, iar valoarea totala estimata a pietei a atins suma totala de 5,8 miliarde dolari. In particular, sectorul telecomunicatiilor s-a dovedit a fi cel mai dinamic, detinand 62% din valoarea totala a pietei romanesti de fuziuni si achizitii. Cea mai importanta tranzactie din ultimul an a fost initiata de operatorul britanic Vodafone, care a cumparat Connex, in iunie 2005, pentru 2,5 miliarde de dolari, a doua cea mai importanta achizitie din regiune, potrivit specialistilor PwC.
Astfel, Romania si-a imbunatatit pozitia intre cele zece tari cuprinse in studiul PwC, ajungand sa se situeze pe locul patru, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei dupa ce, timp de doi ani, a detinut locul sase. Aceasta evolutie nu numai ca reprezinta o crestere de 313% fata de 2004, dar si plaseaza Romania intre primele trei tari ale regiunii din punct de vedere al ratei de crestere.
Achizitie de 2,5 miliarde de euro
Grupul Vodafone a preluat de la Connex cei 6,1 milioane de clienti si afaceri care se ridica, conform datelor companiei, la 1% din PIB-ul Romaniei. In 15 aprilie 1997, aparea pe piata Connex, al doilea operator de telefonie mobila dupa Telefonica, si primul operator GSM. In urmatorii opt ani, Connex a avut cateva schimbari de imagine a logoului. Numele a ramas insa acelasi, precum si culoarea verde. Pe de alta parte, Vodafone vine atat cu o schimbare de culoare, cat si experienta solida pe piata telecomunicatiilor, intrucat are divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14, oferind servi