Concluziile privind starea Justitiei cuprinse in Raportul de tara au starnit din nou discutii aprinse intre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, in replica la criticile Monicai Macovei legate de faptul ca unii membri CSM nu au renuntat la calitatea de presedinte de instanta, fostul presedinte al Consiliului a anuntat ca foarte curand va renunta fie la functia de membru al CSM, fie la cea de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. Si asta cu toate ca, in calitatea sa de membru ales al Consiliului si in conformitate cu prevederile Legii 317/2004 modificata prin Legea 247/2005, Dan Lupascu ar putea sa-si pastreze ambele functii.
Vizibil mahnit de criticile aduse de Monica Macovei Consiliului Superior al Magistraturii, "nereale" in opinia sa, Dan Lupascu - presedintele Curtii de Apel Bucuresti si membru ales al Consiliului, ne-a declarat ca expertul care a intocmit Raportul de tara "nu a fost informat corect".
In sprijinul afirmatiilor sale, Lupascu a invocat repartizarea aleatorie a dosarelor la instante, merit pe care si l-a arogat Monica Macovei, desi actiunea a fost demarata de fostii ministri ai Justitiei, dar si achitarea integrala a drepturilor salariale restante ale magistratilor, lucru total neadevarat.
"In Raportul de tara se spune ca drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor au fost achitate inca din noiembrie 2005. Este o eroare. Zilnic curg actiuni si hotarari judecatoresti in care sunt chemati in instanta Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, pentru neachitarea drepturilor magistratilor", a afirmat Dan Lupascu. In ceea ce priveste recomandarea UE de a se efectua mai multe anchete, arestari si condamnari, Lupascu a afirmat ca acest lucru ar putea fi interpretat gresit de un judecator sau procuror stagiar.
"Un magistrat lipsit de experienta ar putea intelege ca asta i s-a cerut. Are,