Fiecare a inteles ce a vrut din raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Guvernul l-a privit ca pe un succes, o validare a performantelor sale, umbrit doar de considerente strategice europene care dictau menajarea unei Bulgarii cu probleme grave.
Evaluarea nu este falsa, dar nici completa. Realitatea este intotdeauna mai complexa decat scuzele politicienilor.
Intr-adevar, guvernul Tariceanu a facut mai mult decat toate guvernele anterioare depasind cu mari eforturi o mostenire dezastruoasa, mai ales in domeniul transpunerii in practica a acquis-ului comunitar in agricultura.
Dar aceasta nu inseamna ca nu putea face mai mult. Putea, de pilda, sa evite steguletul rosu de la Finante.
In alta ordine de idei, incapacitatea noastra administrativa cuplata cu incompetenta si inconstienta inaltilor si mai putin inaltilor functionari de stat atinge cote catastrofale, dupa cum s-a vazut in cazul izbucnirii focarelor de gripa aviara din judetul Brasov, gestionat cum nu se poate mai prost de ANSVAS. Chiar ne asteptam sa fim mangaiati pe cap de UE pentru mortaciunile din ograda?
Desigur, bulgarii ne-au tras in jos. Oficialii romani au invatat pe de rost deficientele lor si ne pot explica foarte bine cat de furioasa este Europa pe reforma lor constitutionala si regresul din domeniul justitiei in tara vecina. Auzim de aici impuscaturile bandelor de interlopi de pe strazile Sofiei.
Nu ne indoim ca asa este, dar nici nu putem sa le punem in spinare vecinilor neimplinirile noastre. Si apoi, „Europe oblige”, trebuie sa tinem cont si noi de considerentele politice si strategice europene, chiar daca pe moment ne incurca socotelile.
Cu alte cuvinte, o Bulgarie care aluneca spre un dezastru ireversibil si cade prada retelelor mafiote de la Rasarit nu este pe termen lung in interesul Romaniei.