Desi toate zvonurile pareau sa indice o fuziune iminenta intre Deutsche Boerse si bursa paneuropeana Euronext pentru a contracara planurile Nasdaq de a achizitiona London Stock Exchange (LSE), ecuatia miscarii Euronext indica din ce in ce mai clar directia America.
De fapt, ambele aliante posibile pentru Euronext prezinta avantajele si dezavantajele sale.
Astfel, o alianta cu Deutsche Boerse ar duce la crearea celui mai mare actor de pe piata de capital europeana. Cele doua institutii sunt insa concurente, in special pe piata de produse derivate si, in plus, nu par sa se inteleaga cu nici un chip asupra organizarii de ansamblu si a repartizarii sedilor operationale. Bursa germana pledeaza pentru un sediu la Frankfurt in vreme ce Euronext vrea sa isi pastreze sistemul multipolar. O negociere cu NYSE ar fi insa mult mai usoara: institutia americana nu este prezenta pe piata europeana, iar valoarea sa la Bursa este de 8,14 miliarde de euro, extrem de apropiata de cea a Euronext, care este apreciata la 7,5 miliarde de euro.
Din punct de vedere juridic NYSE nu poate sa depinda insa de o societate non-americana. Drept urmare, un dezvantaj al pasului peste Atlantic ar fi faptul ca Euronext ar intra sub tutela NYSE.
Dincolo de afinitatile Burselor stau insa tendintele si interesele fondurilor speculative. In urma cu un an acestea au pledat pentru o alianta Deutsche Boerse - Euronext. Cu toate acestea situatia a evoluat, se arata intr-un material publicat ieri de Wall Street Journal Europe.
Astfel, fondurile speculative Atticus, care detin 6% din NYSE, 5% din Deutsche Boerse si 9% din Euronext inclina mai mult in favoarea unei aliante cu NYSE.
Desi toate zvonurile pareau sa indice o fuziune iminenta intre Deutsche Boerse si bursa paneuropeana Euronext pentru a contracara planurile Nasdaq de a achizitiona London Stock Exchange (LSE), ecuat