In primul mesaj adresat la inceput de mandat, premierul Romano Prodi a declarat ca Roma isi va retrage trupele din Irak.
Prim-ministrul a reiterat ieri ideea - vehiculata inca din timpul campaniei electorale - ca Italia va pune capat prezentei militare in Irak. Razboiul "a fost o eroare grava", a spus Prodi, apreciind ca una dintre intentiile Guvernului sau de centru-stanga este de a propune Parlamentului retragerea celor aproximativ 2.600 de militari. Chiar daca - sustine Prodi - "suntem mandri de prestatia fortelor italiene, de curajul si umanitatea de care au dat dovada".
IN ASTEPTARE. Seful Executivului nu a facut alte precizari legate de data cand va inainta Legislativului aceasta propunere si nici de termenul pana la care vor fi retrase trupele. El a insistat doar asupra faptului ca trebuie luati in calcul anumiti factori - "perioada tehnica necesara si discutiile cu Irakul, Marea Britanie si Statele Unite". Este insa posibil, potrivit presei, ca armata italiana sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul lui 2006, termen propus de Guvernul anterior, de centru-dreapta, condus de Silvio Berlusconi.
O GRESEALA. "Consideram razboiul si ocuparea Irakului o grava eroare, care nu a rezolvat, ba, dimpotriva, a complicat problema securitatii. Exista riscul ca intreaga regiune sa explodeze", a insistat premierul Prodi in preziua unui vot de incredere ce urmeaza sa fie astazi dat Guvernului.
Italia, unul dintre aliatii cei mai importanti ai Statelor Unite in campania antiterorista, se alatura astfel tarilor care au intors spatele Administratiei Bush prin reducerea sau eliminarea prezentei militare in Irakul post-Saddam. Desi a condamnat terorismul international, Romano Prodi si-a declarat convingerea ca aceasta campanie lansata de Statele Unite trebuie dusa "cu instrumente politice, cu ajutorul serviciilor secrete si fara a pune in pericol drepturile s