Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a afirmat că până în prezent sunt 12 focare aviare (10 în judeţul Braşov şi câte unul în Covasna şi Vrancea) şi 27 "de suspiciuni".
La Codlea, carantină în dorul lelii Carantina în municipiul Codlea a fost anunţată de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, de miercuri seară. Numai că, în realitate, comandamentul epizootic local a catadicsit să ia măsurile aferente abia ieri, la orele prâzului. Prefectura comunica, în acel moment, că tranzitul pe DN1, prin Codlea şi Vlădeni, se realizează pe bază de bilet de liberă trecere care identifică mijlocul de transport. Informaţii total eronate, despre care prefectul a aflat chiar de la ziarişti, care s-au plimbat în voie prin oraş. Parcă în bătaie de joc, pe DN1 au fost instalate două filtre de dezinfectare, la o distanţă de 500 m, la ieşirea din Codlea spre Braşov. În schimb, nu mai există filtrul care era instalat la ieşirea din Codlea spre Făgăraş! Autorităţile locale au desfiinţat filtrele de trecere şi din cartierul Mălini, unde testele au confirmat existenţa virusului H5. Nu s-a luat nici măcar măsura interzicerii transportului interurban de persoane, microbuzele continuând să-şi facă cursele regulat pe traseul Braşov-Ghimbav-Codlea.
Codlenii se mută forţat în Braşov O situaţie socială deosebită a apărut la Codlea după instalarea, într-un târziu, a carantinei. Majoritatea codlenilor lucrează în Braşov, aşa că trebuie să se hotărască dacă rămân izolaţi acasă şi îşi iau concediu. Totuşi, multe autoturisme părăseau oraşul încărcate cu geamantane, oamenii preferând să plece la prieteni pe perioada carantinei. Oricum, H5N1 a ajuns şi în Braşov. Testele rapide au confirmat existenţa virusului gripei aviare într-o gospodărie de pe str. Dealul Morii din municipiu, unde au fost găsite trei găini moarte. Un medic veterinar din Iaşi, detaşat la ferma Drakom în data