Week-endul acesta, biserica de pe strada Scolilor - lacas sfint vechi de un secol si jumatate - isi sarbatoreste patronii spirituali. Praznuita in tot Rasaritul crestin, marea sarbatoare a , este un prilej de bucurie pentru toti crestinii, in primul rind pentru enoriasii parohiei "Sfintii Imparati", pastorita cu vrednicie de parintele paroh Traian Mazare. Slujba de hram va incepe simbata seara, odata cu oficierea Vecerniei, ea continuind duminica dimineata, cu Utrenia si Sfinta Liturghie. Credinciosii sint asteptati la Sfintul Altar cu prinoase si cu rugaciuni, brailenii rugindu-se, totodata, pentru sanatatea celor ce poarta numele Sfintilor Constantin si Elena.
Piatra de temelie a bisericii "Sfintul Constantin" a fost pusa in ziua de 3 mai 1857, slujba de sfintire desfasurindu-se sase ani mai tirziu, pe 8 septembrie 1863, in prezenta episcopului Dionisie Romano al Buzaului (in ziua in care se ctitorea Biserica Greaca). Potrivit documentelor bisericesti, comitetul care a initiat si condus construirea asezamintului era alcatuit din cei mai de frunte cetateni ai Brailei: Gheorghe Geavide, Mihalache Marghiloman, Ilie Ion, Hagi Hristu Ceaparu, Pitaru Mandache, Gheorghe Danovici, Radu Balan, precum si preotii Ioan Castrinisios zis "Fortunescu", Stefan Secareanu, Stan Radulescu si Radu Meca. Pentru ridicarea edificiului au contribuit, de asemenea, Corporatiile (breslele) Gradinarilor, Croitorilor, Casapilor (Macelarilor), Precupetilor si Hamalilor (Docherilor) din port. "Sfintii Imparati" a fost cea de-a patra parohie urbana a Brailei dezrobite, dupa "Sfintul Arhanghel Mihail", fosta geamie turceasca (1831), "Sfintul Spiridon" (1842) si "Sfintul Mare Mucenic Gheorghe" (1857).
Cele mai ample lucrari de reparatii si restaurare a bisericii de pe strada Scolilor s-au facut in perioada anilor 1934 - 1935, prin sirguinta preotilor Manole Vergu si Serban Sam