firma Protan a fost, practic, luată cu asalt. Cei de aici abia dacă mai fac faţă să neutralizeze tonele de deşeuri care le sosesc în curte de la o oră la alta. Au fost nevoiţi să-şi firma Protan a fost, practic, luată cu asalt. Cei de aici abia dacă mai fac faţă să neutralizeze tonele de deşeuri care le sosesc în curte de la o oră la alta. Au fost nevoiţi să-şi crească peste noapte capacitatea de "producţie" şi să lucreze în regim non-stop.Situaţia la care s-a ajuns este cauzată în primul rând de inconştienţa autorităţilor sanitar-veterinare. În plină criză aviară, unitatea din oraşul Codlea a Protanului a fost scoasă din funcţiune. În momentul în care acolo s-a decretat carantină, nimeni nu a luat în calcul că asta va însemna închiderea unităţii de neutralizare a deşeurilor din zonă.
Ca să scape de hoituri, autorităţile locale au aplicat în primă fază metoda "gropii comune". Păsările erau aruncate unele peste altele, arse şi apoi astupate cu pământ. Uniunea Europeană a renunţat însă la acest procedeu de peste 25 de ani, fiind considerat poluant. În cazul în care deşeurile ajung la pânza freatică există riscul unei catastrofe ecologice.
Incinerare de fier beton, borduri Şi sticle de bere
Pentru ca UE să nu ne tragă de urechi, autorităţile au început de câteva zile să se comporte european. Deşeurile animalelor sunt trimise tocmai la Bucureşti, unde Protan le neutralizează cu aparatură de ultimă generaţie. Hoiturile sunt băgate în nişte tocătoare imense, apoi fierte în cazane speciale, la temperaturi de peste 140 de grade Celsius. În final, câteva tone de carne împuţită ajung să intre într-un sac de cartofi. Chiar şi această făină rezultată este apoi arsă în condiţii ecologice.Procesul arată foarte bine pe hârtie, însă în practică lucrurile stau mult mai rău. Pentru că autorităţile vânează în aceste zile orice urmă de deşeuri, producătorii