Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale ameninţă din nou cu întreruperea livrărilor ies din spital vor fi înregistrate de acum înainte cu pixul, pe hârtie.
În situaţii similare (cu datorii mari la soft sau alte produse medicale) se află mai multe spitale din ţară, iar Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale ameninţă din nou cu întreruperea livrărilor.
"Într-o încercare fără precedent, de şantaj, societatea a întrerupt sistemul de informatică medicală al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara", a anunţat doctorul Horia Cristian, directorul adjunct al spitalului. Contractul încheiat între spital şi firma care furnizează softul a expirat, însă, la sfârşitul anului trecut. În ciuda faptului că, de mai multă vreme, serviciile nu au mai fost plătite, firma nu a întrerupt până acum colaborarea, bazându-se pe faptul că, în urma negocierilor, contractul va fi prelungit. Tariful perceput până în 2005 pentru utilizarea softului a fost de 10.000 de euro pe lună.
"Întâmplarea de la Timişoara defineşte starea de incompetenţă generalizată în care este întregul sistem medical românesc. Softul trebuia să fie plătit de doi ani. Firma care l-a furnizat a primit o adresă prin care i se comunica faptul că i se va achita eşalonat datoria, pe cinci şi şapte ani. Reprezentanţii companiei au luat astfel decizia de a întrerupe posibilitatea spitalului de a folosi softul. Neprelungirea contractului şi utilizarea lui în continuare înseamnă furt intelectual, a declarat, pentru Adevărul, Ion Ciceală, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale.
Situaţia de la Timişoara nu este singulară. Ion Ciceală susţine că asociaţia are aceleaşi probleme cu 80% din spitalele din ţară. El spune că datoriile pe care spitalele le au către firmele membre ale asociaţiei sunt de 650 miliarde de lei (pentru anul 2004) şi 280 miliarde de lei (pentru anul