“Vom fi necrutatori” si “Cei raspunzatori de raspandirea gripei aviare vor plati pagubele”. Declaratiile apartin ministrului agriculturii. El nu e un simplu luft-inspector, ci conduce si Comandamentul interministerial antiepizootic. Desi sustine ca n-avea practic autoritate asupra Agentiei veterinare, care ar fi stat in stat. Pagubele sunt imense si greu de cuantificat.
Ca de obicei, “romanul plateste”. Nu e vorba doar de sutele de mii de pasari eutanasiate, ori de zecile de tone de carne care, raspandite in toata tara ca niste primejdiosi vectori de virusi, trebuie gasite si distruse inainte de a face victime umane. Nu e vorba nici doar de cheltuielile uriase presupuse de carantina acoperind o zona atat de intinsa. Acestea sunt daunele imediate. Sunt insa altele, mult mai mari, insidioase si cu bataie lunga. Lunile de “aviara” in Dobrogea au compromis in buna masura sezonul turistic de pe Litoral. Acum, in prag de vara, o zona turistica bine dotata si avand un urias potential economic, Brasovul si imprejurimile lui, pana spre Valea Prahovei, risca sa fie ocolita si ea de turisti, mai ales de cei straini. Pentru ca nimeni nu se duce in gura virusului doar de dragul unor autoritati bicisnice. Acestea au “combatut” mai ales prin discursuri la televizor o molima care, sub nasul unui sistem birocratic incapabil sau corupt, s-a perpetuat si s-a raspandit in toata tara. Consecintele trebuie suportate. Si nu se pot rezuma la trimiterea in judecata a unui patron lacom, ori a unui veterinar oarecare.
Din cauza unui sistem defectuos sunt grav afectate interesele tarii, iar administratorul acestui sistem, ministrul Flutur, nu se poate deroba de raspunderea sa personala. Cel putin politica.