Medicii de familie si asistentii comunitari - indeosebi cei din mediul rural - au obligatia de a le explica locuitorilor cum pot fi prevenite imbolnavirile prin gripa aviara.
''Ministerul Sanatatii (MS) a intensificat in aceste zile masurile de educare a populatiei, in special a celei din mediul rural, in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirilor prin gripa aviara. In aceasta perioada, reprezentantii Directiilor de sanatate publica, medicii de familie si asistentii comunitari din teritoriu au primit materiale informative pe care au obligatia sa le prezinte si sa le explice cetatenilor'', a precizat, ieri, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Potrivit afirmatiilor acestuia, au fost consumate, deja, aproximativ 15.000 de doze de medicamente antivirale pentru tratamentul preventiv al persoanelor din focarele identificate sau asupra carora exista suspiciuni din judetele Brasov, Covasna, Vrancea, Bacau, Buzau, Valcea, Sibiu si Prahova. ''La acest sfarsit de saptamana vor fi trimise alte 17.800 doze de medicamente antivirale in aceste zone. In plus, MS a inceput demersurile de achizitionare a inca 500.000 de doze'', a adaugat Nicolaescu.
De asemenea, el sustine ca ''MS supravegheaza in continuare populatia din zonele unde au fost depistate focare de gripa aviara si va continua cel putin doua zile supravegherea persoanelor din ferma Drakom SRL. Totodata, a inceput tratamentul si supravegherea celor din ferma Pati Prod SRL''.
Ieri, reprezentantii MS si conducerea Spitalului Judetean Brasov analizau posibilitatea infiintarii in cadrul Sectiei de Boli Infectioase a unui departament de triere a bolnavilor cu suspiciune de gripa aviara.
Prepararea hranei
- separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat
- nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda