Intemeietorul picturii moderne romanesti, Nicolae Grigorescu, circula, in sfarsit, in strainatate. Dupa aproape 100 de ani de la moartea sa!
Expozitia "Nicolae Grigorescu (1838-1907) – Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon a l’impressionnisme", prima personala de amploare dupa disparitia artistului, prezentata la Musée des Beaux-Arts din Agen, a starnit entuziasmul publicului si specialistilor francezi.
Organizata la initiativa a doua muzee din Franta - Musée départemental de l’Ecole de Barbizon si Musée des Beaux-Arts din Agen, expozitia, deschisa in urma cu o luna, intr-o catedrala din secolul al XIII-lea, care face parte din spatiul de expunere al institutiei-gazda, reuneste 34 de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), printre care "Peisaj la Posada", "Portret de femeie", "La malul marii", "Colt din atelier", "Fete torcand la poarta", "Taranca din Muscel", "Andreescu la Barbizon", "Interior la Vitré", alaturi de alte 16 opere ce provin din Musée des Beaux-Arts din Agen, Musée Mormottan-Monet din Paris si Palais des Beaux-Arts din Lille. Operele ilustreaza atat afinitatile pictorului roman cu scoala „realista” a pictorilor de la Barbizon, cat si influenta sensibilitatii impresioniste asupra artei sale, informeaza MNAR.
Directorul general al muzeului din Calea Victoriei 49-53, Roxana Theodorescu, a afirmat, cu prilejul unei recente intalniri cu presa, ca a primit semnale pozitive privind succesul de care se bucura opera lui Grigorescu in Franta. Prezenta la inaugurarea expozitiei la Musée des Beaux-Arts din Agen, Monica Enache, conservator la MNAR, care a insotit operele din patrimoniul romanesc, in Franta, ne-a relatat despre atmosfera cu totul speciala din seara vernisajului. Un public numeros a onorat evenimentul, iar canalele de televiziune nu s-au lasat asteptate.
Dupa un drum de fecunde