Pentru anul 2006, bugetul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) este de 47,3 miliarde lei fata de 64 miliarde lei alocati anul trecut de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Practic, bugetul lunar al Ambulantei se epuizeaza in 20 zile, iar restul perioadei angajatii SAJ lucreaza pentru a acumula depasiri la contractul incheiat cu CJAS, acestea ridicindu-se, in primele patru luni ale acestui an, la peste 5 miliarde lei.
Dr. Florin Stefan, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean, considera ca, in aceasta situatie, toti factorii de decizie din sistemul sanitar, cit si autoritatile locale ar trebui sa faca front comun pentru a solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate explicatii referitoare la criteriile care au condus la alocarea acestor sume.
- Semnarea contractului Serviciului de Ambulanta Judetean cu CJAS pe acest an a creat mari emotii pentru sistemul sanitar brailean pina pe ultima suta de metri. Care este bugetul alocat pe 2006 pentru unitatea pe care o conduceti si in ce masura acopera necesitatile existente?
- Suma "oficiala" este de 47,3 miliarde lei vechi pe tot anul. Pentru mine e un mare mister, pentru ca in 2005 am avut peste 64 miliarde lei, iar acum suma s-a redus, in conditiile in care toate preturile au crescut. S-au marit costurile la combustibili, s-a facut o indexare la salarii, s-au mai adaugat niste sporuri la ora de garda, plus energie electrica, gaze etc. Nu stiu cine face aceasta impartire a sumelor, pentru ca noua ni se spune ca asta este bugetul venit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar mie nu mi s-a aratat nimic scris. Daca acesta este bugetul venit de la CNAS ar trebui sa protestam cu totii: Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, impreuna cu Serviciul de Ambulanta, cu Directia de Sanatate Publica, forurile locale, Prefectura, parlamentarii de Braila, toata lumea ar trebui s