Cladirile frumoase si cu istorie nu pot fi vizitate pentru ca sunt vandute, inchiriate sau adapostesc ministere. Turistii pot merge in mall, unde gasesc exact ce au si ei acasa, cu 50% mai scump, ca permisele de constructie nu se dau chiar gratis⦠"Va rugam sa va inchideti telefoanele. Toti cei care sunt cu adevarat cineva sunt deja aici!" Cam asa a sunat anuntul de incepere a prezentarii de vanzari a postului de televiziune CBS saptamana trecuta. Suna ca o gluma, dar nu e: un astfel de eveniment anual aduna cam tot ce e mai important in advertising si media din Statele Unite. Pentru asta, o armata de oameni se zbate cu cateva luni inainte: netezeste orgolii, confirma la nesfarsit invitatii si mai ales face din eveniment o experienta senzoriala cu care musafirii sa ramana multa vreme in minte (ca doar vine vremea de semnat contractele!).
Este exact spiritul care ne lipseste acum in Bucuresti. Am vrea sa ne vindem cumva orasul si celor care cauta in el mai mult decat forta de munca ieftina, pentru fabricile de la periferii. Am vrea sa-l facem destinatie turistica pentru straini, nu un loc de trimis expati disperati.
Nu se lucreaza la asta. Locurile pe care le-ar putea vizita un strain sunt putine si ingropate in neputinta noastra de a le promova. Curtea Veche din centrul orasului merita un cartier vesel, redecorat, in care mestesugarii, care acum impanzesc DN 1 intre Predeal si Sinaia, sa-si poata vinde marfa. In locul lor, avem vanzatoare de seminte si hoti de celulare, ca sa fie clar oricarui turist care e specificul nostru national. Lipsa de planuri a primariei are un aer sovietic in ea: au inchis zona si acum asteapta sa-si faca efectul anestezicul: moare pacientul sau doarme neintors, in asteptarea operatiei estetice, care nu mai vine?
Alte zone din Bucuresti au cam aceeasi problema: locul cel mai popular de vizionare a Casei Poporului (c