Placintele de cartofi cu sos de mere
Ingrediente: 2 cesti de cartofi noi fierti si zdrobiti, 125 g cascaval ras, 2 linguri faina, 1 ou batut, 1/2 lingurita nucsoara rasa, 1-2 linguri untdelemn. Pentru sos: 2 mere mari acrisoare curatate de coaja si de samburi, 3 linguri de apa, 2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate, 1-2 linguri de otet de mere.
Mod de preparare:
Cartofii, cascavalul, faina, oul si nucsoara rasa se pun intr-un castron si se amesteca pana ce se obtine o pasta (nu trebuie frecati prea mult).
Se pune untdelemnul la incins intr-o tigaie groasa. Se fac gogoloase din cartofi, se turtesc in palma ca niste parjoale si se prajesc pe ambele parti. Trebuie sa fie brun-aurii si patrunse. Pe fiecare placinta se pune o lingurita de sos de mere si se servesc imediat. Sosul de mere: Se taie merele in bucati mai mari si se fierb in putina apa, pe flacara mica, pana cand se inmoaie. Se zdrobesc cu furculita, apoi se adauga otetul si menta, si se amesteca bine.
Salata de cartofi cu sos curry.
Ingrediente: 500 g cartofi noi potriviti, sare si piper negru, 2 linguri otet de mere, 150 ml smantana, 5 linguri de maioneza, 1-2 lingurite praf de curry (din comert), 2 lingurite suc de lamaie, 2 mere curatate si taiate bucati, 2 tulpini de telina taiate fasii subtiri, 2 felii de sunca taiate in cubulete.
Mod de preparare:
Se freaca bine cartofii cu o perie, fara sa se curete de coaja. Se pune o oala cu apa sarata la fiert, se adauga si cartofii si se lasa pe foc pana ce se inmoaie. Se strecoara si se lasa sa se raceasca putin, apoi se curata de coaja subtire.
Se pun cartofii intr-un castron, se toarna peste ei otetul, se adauga piperul si sarea si se lasa sa se raceasca complet.
Se amesteca intr-un castronel smantana cu maioneza, praful de curry si sucul de lamaie.
Se pun merele, telina si s