Deschisa noilor forme de pastoratie si angajare sociala, Biserica Ortodoxa a initiat, recent, un amplu program de asistenta religioasa pentru credinciosii cu deficiente de auz si de vorbire (hipoacuzi), concretizat in slujirea acestora in limbaj mimico-gestual. In acest scop, a fost realizat chiar un Liturghier in limbaj mimico-gestual, iar forurile superioare bisericesti au admis savirsirea Sfintei Liturghii pentru surdomuti.
Din initiativa si cu binecuvintarea PS Episcop Casian Craciun al Dunarii de Jos, zilele acestea, a fost infiintata la Braila parohia "Sfintii 40 de mucenici" din Bariera Calarasilor (linga Catedrala "Nasterea Domnului"), la care, duminica de duminica, se oficiaza slujbe religioase mixte, pentru credinciosii fara handicap si pentru surdomutii din orasul nostru. La capela slujeste parintele Tudor Gheorghe, care este si responsabil in cadrul Biroului de Asistenta Sociala de pe linga Protopopiatul Braila. Noutatea consta in aceea ca slujba religioasa este "tradusa", interpretata in limbaj mimico-gestual, pentru a fi inteleasa si de surdomuti.
Persoana insarcinata cu interpretarea Sfintei Liturghii pentru hipoacuzi este teologul Constantin Caus, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Sfinta Mucenita Filofteia" din municipiul Pitesti, modulul "Comunicare si slujire in limbaj mimico-gestual". La slujbele religioase participa tot felul de persoane cu nevoi speciale, inclusiv nevazatori. Este pentru prima data pe aceste meleaguri, cind Sfinta Liturghie poate fi inteleasa si de catre surdomuti.
Deschisa noilor forme de pastoratie si angajare sociala, Biserica Ortodoxa a initiat, recent, un amplu program de asistenta religioasa pentru credinciosii cu deficiente de auz si de vorbire (hipoacuzi), concretizat in slujirea acestora in limbaj mimico-gestual. In acest scop, a fost realizat chiar un Liturghier in limbaj mimico-g