Dupa aproape doua saptamani de scadere, timp in care euro a urcat pana la 1,2971 dolari, incepand de joia trecuta moneda americana a inceput sa recupereze rapid terenul pierdut. Asistam la o corectie a cotatiilor, insa pragul de 1,24 dolari va fi unul solid, avand in vedere ca acesta ar putea fi nivelul unde marile fonduri financiare au decis sa cumpere euro.
Aprecierea dolarului, paritatea coborand vineri pe pietele americane pana la 1,2695 dupa care a inchis la 1,2778 dolari, fata de 1,2857 dolari joi seara, a fost favorizata de perspectivele continuarii procesului de majorare a dobanzii de catre Rezerva Federala americana.
De altfel, aceasta a fost si cauza scaderii dolarului, pietele considerand ca Fed va "ingheta" in iunie dobanda la 5%, nivel stabilit la inceputul acestei luni. Acum se considera ca dobanda va creste la 5,25%, dupa ce inflatia americana a inregistrat in aprilie o crestere de 0,5% (2,3% la nivel an/an), asteptandu-se, chiar, continuarea acestei miscari si in urmatoarele luni, conform declaratiilor unor oficiali ai Fed. Pe de alta parte, oficiali europeni au reinceput sa traga semnale de alarma referitoare la cresterea euro, motiv de franare a dezvoltarii economiei din euro-zona, care de-abia a intrat intr-un ciclu de crestere, dupa ce dolarul s-a apreciat consistent in 2005.
Acesta evolutie a dolarului poate fi insa periculoasa pentru cei care mizeaza pe moneda americana. O decizie contrara a Fed ar putea "arunca" rapid euro peste pragul psihologic de la 1,30 dolari. In cazul in care cotatiile vor depasi, in lunile urmatoare, pragul de 1,30, este posibil sa asistam apoi, pana la sfarsitul anului, la o noua atingere a celui de 1,36 dolari.
Dupa aproape doua saptamani de scadere, timp in care euro a urcat pana la 1,2971 dolari, incepand de joia trecuta moneda americana a inceput sa recupereze rapid terenul pierdut. Asistam l