In timp ce tara noastra este paralizata de molima, la vecini nu este nicio problema.
Autoritatile romane nu au inca un raspuns legat de cauzele care au provocat reizbucnirea si raspandirea virusului gripei aviare. Deocamdata fac tot felul de speculatii.
Dar niciunul dintre oficialii sau specialistii implicati in rezolvarea crizei nu este in stare sa explice de ce virusul gripei aviare a aparut doar in Romania, in conditiile in care una dintre cauze ar fi pasarile migratoare. Invariabil, toti dau din umeri, desi de la data reaparitiei virusului a trecut mai bine de o saptamana.
Premier relaxat
Acelasi ridicat din umeri a fost repetat ieri si la Ministerul Agriculturii, la sedinta Comandamentului expertilor stiintifici, la care a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu. El nu a putut sa afle decat ca in tara au fost confirmate 25 de focare, ca sunt 26 de suspiciuni si ca situatia se stabilizeaza.
Pentru ca nu a primit raspuns la intrebarea „de ce H5 isi face de cap numai in Romania?”, Tariceanu a continuat: „Cum de nu mor pasarile migratoare, care s-ar face vinovate de aparitia si raspandirea virusului?”. I s-a explicat ca sunt anumite pasari, in special ratele si gastele salbatice, de exemplu, care sunt rezistente la aceasta boala. Astfel, ele devin extrem de periculoase pentru ca poarta virusul si il elimina. Pasarile domestice, in schimb, sunt foarte sensibile si la numai patru zile de la contractarea virusului ele mor.
Pasarile de curte,interzise la oras?
Autoritatile le-ar putea interzice orasenilor sa creasca pasari de curte. „Nu putem permite perpetuarea acestui fenomen intr-o capitala europeana, in marile aglomeratii urbane. Este vorba si de sanatatea oamenilor”, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
In Bucuresti sunt circa 30.000 de pasari. Primarul Adr