Importurile din tara lalelelor s-au majorat puternic in ultimii ani, ajungand in 2005 la circa cinci milioane de euro. Sunt florile o afacere? Pentru importatori si comercianti da, insa pentru producatorii autohtoni, nu. O dovedeste cresterea accelerata a importurilor in fiecare an. In incercarea de a salva ce se mai poate din productia interna, autoritatile au decis ca, de la 1 iunie, sa aplice o taxa vamala de 105% la importurile de flori proaspete din UE. Majoritatea importuri
Importurile din tara lalelelor s-au majorat puternic in ultimii ani, ajungand in 2005 la circa cinci milioane de euro.
Sunt florile o afacere? Pentru importatori si comercianti da, insa pentru producatorii autohtoni, nu. O dovedeste cresterea accelerata a importurilor in fiecare an.
In incercarea de a salva ce se mai poate din productia interna, autoritatile au decis ca, de la 1 iunie, sa aplice o taxa vamala de 105% la importurile de flori proaspete din UE.
Majoritatea importurilor se fac din Olanda, Italia, Turcia si Ungaria. Conform unor statistici furnizate de Ambasada Olandei la Bucuresti, in 2005, importurile de flori pentru aranjamente florale s-au cifrat la 5,7 milioane de dolari (circa cinci milioane de euro). Pe locul doi in acest top se situeaza Turcia, de unde au provenit flori in valoare de peste un milion de euro in 2005. Din Italia au fost aduse peste 300 de tone de flori, in valoare de aproximativ 200.000 de euro.
Sa fie florile mai parfumate in gradina vecinilor? si da, si nu. Comerciantii spun ca cele aduse din Olanda sunt ca Fat-Frumos: mai inalte, mai rezistente si mai aratoase. In plus, oferta locala este foarte modesta. “Am incercat, vara trecuta, sa lucram cu un furnizor de trandafiri, dar calitatea era proasta. Trandafirii erau intr-adevar foarte parf