(Foto: )
Consiliul Local Cluj incearca sa recupereze 4.500 de hectare de teren - care figura in inventarul proprietatilor extravilane ale institutiei din 1938 -, dintre care 80 la suta reprezinta suprafete forestiere, iar restul pasuni.
Dupa ce a recuperat, in 2003, 1.037 de hectare de padure in comuna Baisoara (Muntele Filii), Primaria clujeana asteapta eliberarea titlului de proprietate pentru alte 1.500 ha in comuna Gilau (satele Somesul Cald si Agarbiciu) - procesul verbal de punere in posesie pentru jumatate din suprafata fiind incheiat inca de anul trecut - si respectiv pentru 100 de hectare in comuna Capusu Mare, pentru
care se asteapta validarea dreptului de proprietate deja stabilit. Acestea, si celelalte proprietati pe care municipalitatea clujeana incearca sa le recupereze in baza Legii nr. 18/1998, nr. 1/2000 si respectiv nr. 247/2005 sunt evidentiate in tabelul alaturat. Reprezentantii Primariei sunt foarte optimisti cu privire la sansele de recuperare integrala a acestor terenuri.
Victoria biroului juridic ori a biroului domeniului public va trebui insa valorificata, in conditii optime, de catre consilierii locali.
Primele 1.000 de hectare, ce se intind pe un intreg versant al Muntelui Filii din Baisoara, au fost cu usurinta date in sarcina Ocolului Silvic Turda, in 2003, solutie care nu s-a dovedit inspirata, avand in vedere rezultatele recentului audit financiar intreprins de Primarie.
Nici dupa trei ani, alesii clujeni nu par sa dea dovada de curajul de a-si asuma investitii pe termen lung, demne de asemenea proprietati.
Administrare paguboasa
La inceputul anului, Ocolul Silvic Turda a solicitat Consiliului Local Cluj prelungirea contractului de asociere care expira la finele lunii iunie