Cine nu a auzit de "zama de lobode"? Aceste frunze de culoare roşie, verde sau galbenă, le cunoaştem mai ales ca ingredient pentru ciorbe, însă, folosite în stare crudă ca salată sau suc, au efecte terapeutice puternice.
În medicina populară românească, aceste trei varietăţi de lobodă cunoscute, erau frecvent folosite primăvara, pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sănătate. Iată doar câteva dintre indicaţiile lor terapeutice: Chisturi ovariene şi mamare apărute pe fondul dezechilibrului hormonal – se face o cură de douăzeci şi opt de zile cu suc de frunze de lobodă. Se bea o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemâncate. Din motive obscure, se spune că este bine ca tratamentul sa înceapă atunci când luna este în descreştere.
Pentru tratarea acneei sau a bolilor de piele în general, este bine ca frunzele de lobodă să se consume sub formă de salate în amestec cu frunze de păpădie în două, trei porţii zilnic. O cură completă, cu rezultate remarcabile durează minimum două săptămâni şi o lună la tratarea problemelor cronice. Frunzele de lobodă pot fi folosite ca adjuvant în tratarea bronşitei sau astmului. În acest caz se mestecă pur şi simplu frunzele proaspete de lobodă, bine spălate în prealabil. Părţile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente şi antiinfecţioase asupra căilor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.
Loboda atenuează alergiile. În perioada de sensibilitate maximă, este recomandat consumul de salate din frunze proaspete de lobodă. Efecte mai puternice se obţin dacă se adaugă frunze de păpădie şi de măcriş.
Durerile abdominale, problemele digestive la femeile însărcinate se estompează sau trec dacă ştim să folosim corect frunzele proaspete de lobodă. Acestea se toacă mărunt, se amestecă cu miere şi se aplică pe abdomen. Se acoperă cu o folie de plastic, peste