Este de la sine inteles ca bunurile mobile sau imobile aflate in proprietate reflecta sugestiv gradul de bunastare al unei gospodarii. Astfel, un studiu realizat recent de Institutul National de Statistica arata ca marea majoritatea a gospodariilor detin in proprietate locuinta in care traiesc, dar foarte putine gospodarii poseda o a doua locuinta sau o casa de vacanta (3%). Totodata, actiuni sau obligatiuni detin 2,9% dintre gospodarii. Pe ansamblu, gospodariile au in proprietate diferite categorii de terenuri: gradina sau vie (42,7%), teren agricol sau padure (33,2%), teren intravilan de constructie (5,9%); ponderile acestor categorii de terenuri se dubleaza in mediul rural.
Doar 63% dintre gospodarii au masina de spalat
Proportia gospodariilor conduse de patroni care detin o a doua locuinta sau casa de vacanta, precum si actiuni sau obligatiuni, este mai mare comparativ cu toate celelalte categorii de gospodarii. Majoritatea agricultorilor, in mod firesc, au gradina sau vie (85%) sau teren agricol (76%). Gospodariile de pensionari, alaturi de cele de agricultori si salariati, detin cea mai mare pondere a locuintelor proprietate personala (peste 92%). Din analiza inzestrarii cu unele bunuri de folosinta indelungata se constata ca 96% dintre gospodarii au televizor (alb-negru sau color), 94% au aragaz, 90,5% au frigider si 63% au masina de spalat.
Mediul rural nu a vazut cuptor cu microunde
Pe medii rezidentiale, diferente semnificative se inregistreaza si in ceea ce priveste bunurile de folosinta indelungata utilizate pentru activitatile casnice: frigider au 97,3% din gospodariile din urban (fata de 81,5% in rural), masina de spalat au 80,9% din gospodariile din urban (fata de doar 39,7% in rural), iar aspirator de praf au 67,7% din gospodariile urbane (fata de 20,2% cat au cele rurale). Cuptorul cu microunde se a