Partidul Social Democrat a decis ca varianta depunerii unei motiuni de cenzura sa ramana valabila.
Initiativa urmeaza sa aiba loc dupa reuniunea Consiliului European de vara din 16 iunie, "cu sau fara ajutorul altui partid", a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Declaratia vine dupa ce, vineri, Corneliu Vadim Tudor a spus ca PRM nu va sprijini motiunea respectiva, intrucat cele doua partide nu au reusit sa semneze un protocol de colaborare.
Decizia introducerii unei motiuni de cenzura nu este una politicianista, a aratat Diaconescu. El a adaugat ca lasa pe seama "partidelor din opozitie" sa aleaga daca Guvernul trebuie sau nu schimbat pentru "situatia dezastruoasa" in care se afla tara.
Cristian Diaconescu a recunoscut ca exista voci in PSD care nu sustin acest demers. Intrebat fiind care sunt acestea, el a raspuns: "Intrebati-l pe domnul senator Vasile Dancu".
Motiunea va fi consacrata situatiei actuale a Romaniei si se va axa pe o serie de elemente care au fost semnalate in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai. Intre acestea se afla capacitatea scazuta de absorbtie a fondurilor europene, ritmul de crestere economica, deficitul bugetar, impactul negativ economic al cotei unice de impozitare de 16%, pierderile din PIB provocate de constituirea Fondului Proprietatea.
"Dupa evaluarile noastre, ritmul cresterii economice este de 4% in 2006, deloc echilibrat, iar consumul va ramane principalul motor al acestui indicator. Cel mai grav indicator retinut insa de FMI si expertii europeni este deficitul bugetar, care este de 2,3% in 2006 si de 5,4% in 2007", a explicat Diaconescu. El a aratat, totodata, ca Romania are o capacitate de absorbtie a fondurilor europene la jumatate fata de cea a tarilor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, respectiv de 15% fata de 30%.
Partidul Social Demo