(Foto: )
Anuntata ca o afacere profitabila, cresterea melcilor s-a dovedit a fi falimentara pentru intreprinzatorii ieseni, pierderile acestora totalizand 700.000 euro
Firma italiana "La casa della lumaca di Cagnassola Giani" este acuzata ca a livrat specia "Helix Aspersa", neadaptata la conditiile climatice din Romania
Fermierii mai acuza partea italiana ca le-a furnizat materiale la preturi mult mai mari decat cele de pe piata
Multa vreme s-a vorbit despre rentabilitatea fermelor de melci. Si cum agricultura traditionala nu prea mai este profitabila, multi s-au gandit sa infiinteze ferme de melci, mai ales ca investitia nu este atat de mare precum intr-o ferma de vaci sau de porci.
Momeala cu rentabilitatea fermelor de melci le-a fost intinsa romanilor de Institutul de Helicicultura din Cherasco, Italia, prin firma colaboratoare din Romania, "La casa della lumaca di Cagnassola Giani", reprezentata si condusa de Cagnassola Giani si administrator-asociat inginer zootehnist Edith Lupu din Botosani.
Acestia au promovat in toate zonele tarii cea mai noua si profitabila afacere - infiintarea de ferme de melci din specia "Helix Aspersa".
Cat de profitabila a fost afacerea numai crescatorii de melci stiu. Anul trecut, 50 de ieseni au ales sa creasca melci.
Infiintarea fermelor de melci "Helix Aspersa" s-a realizat pe baza unor contracte de colaborare cu "La casa della lumaca di Cagnassola Giani", reprezentantul Institutului de Elicicultura Cherasco din Italia sau direct cu institutul italian, contracte care prevedeau ca fermierul se obliga sa cumpere de la italieni know-how-ul, materialele, tehnologia necesara si "pretioasele" vietati.
Mai exact, italienii se angajau sa asigure: un proie