A trai inseamna a te misca. Dar cum majoritatea oamenilor sunt sedentari, singurul lucru care se misca in ei este creierul. Si cand creierul nu se opreste din alergat, in vreme ce corpul nu se misca din loc, apar probleme. De sanatate, de stare de spirit, de stres.
Sedentarismul: inamicul nr. 1
Cu toate reclamele care se fac la televizor pentru aparate de sport si sali de fitness, in ultimii 50 de ani, activitatea fizica de pe intreg mapamondul nu inceteaza sa scada.
Oamenii au devenit sedentari. Prefera televizorul si Internetul. Ingrijorata, Organizatia Mondiala a Sanatatii (Oms) a tras alarma, declarand sedentarismul, inamicul numarul unu al umanitatii. Cine nu se misca se ingrasa, devine apatic, greoi, se imbolnaveste de inima, devine dependent de medicamente si depresiv. Cei sase sute de muschi cu care am fost inzestrati de natura nu sunt un simplu decor. Ei trebuie folositi. Sigur, unii dintre ei functioneaza singuri, ca inima, de exemplu, altii sunt antrenati in miscarile pe care le facem, pentru a merge sau a ne hrani, dar cel putin 200 de muschi, aflati in stransa legatura cu creierul, trebuie neaparat antrenati. Batranetea nu este altceva decat o imobilizare fizica progresiva. Specialistii ofera o solutie: persoanele care imbatranesc tarziu si frumos sunt cele active, care fac zilnic miscare fizica.
Miscarea calmeaza
In zilele noastre, cand spui cuvantul "sport", mai ales femeile se gandesc imediat la silueta. Sa slabeasca. Sa fie suple si atragatoare. E adevarat ca muschii sunt cei mai radicali mancatori de grasimi, dar exercitiul fizic are si alte atuuri, pentru inima, plamani, vene, sistemul imunitar, digestie, hormoni (miscarea sporeste productia de estrogeni si a hormonilor cresterii) si pentru echilibrul general. A-ti pune corpul sa se miste inseamna sa-i daruiesti mai multa forta, rezistenta, gr