Daca pana de curand cotatiile futures au evoluat in culoare de pret relativ inguste, evolutia de saptamana trecuta a fost caracterizata de miscari mai ample, ceea ce a avut darul de a readuce speculatorii in "actiune".
"Scaderile determinate de varii factori economici au dus la deprecieri accentuate atat la BVB cat si la Sibiu, precizeaza Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj. Randamentele inregistrate de cei care au deschis pozitii de vanzare la inceputul saptamanii pe SIF-uri precum si pe companiile petroliere, s-au ridicat la peste 30%. Prabusirea cotatiilor pe pietele emergente din Europa a avut impact si la noi, starnind o oarecare agitatie printre investitori, care s-au indreptat spre ordine de vanzare".
Aceasta tendinta depreciativa a creat o tentatie sporita pentru speculatie, vanzarile fiind in prim-planul strategiilor. "Ordinele mari de vanzare s-au facut remarcate indeosebi in cazul SNP, unul din cele mai speculate titluri, observa Coss. De cele mai multe ori, ordinele nici nu s-au afisat in piata, intrand direct si spulberand efectiv bid-urile, surprinzator fiind si ca ele au aparut in urma anuntarii de catre SNP a unui profit exceptional pe primul trimestru.
S-a observat, in special pentru scadenta iunie, un interes deosebit din partea asa-numitilor «scalperi» care sunt jucatori cu inclinatie deosebita spre risc, care speculeaza diferente mici de pret, insa pe volum foarte mare de contracte". Per ansamblu, miscarile amintite au avut un efect benefic asupra pietei la termen, cota de lichiditate crescand simtitor fata de saptamanile precedente.
"Se remarca intensificarea activitatii pe piata optiunilor, investitorii preferand sa adopte, pe langa miscarile speculative, pozitii pe optiuni, care ar contracara intr-o anumita masura riscul unei reveniri bruste a pietei pe trend ascendent, declara brokerul clujean.
Ele sunt fo