Fiertura de coltunasi (capucine).
Coltunasii (flori de gradina cu petale portocalii) trec drept un leac minunat contra tuturor problemelor legate de par. Contin mult sulf, care intareste radacina lui si impiedica firul sa cada. Luati o mana buna de flori si frunze proaspete de coltunasi si puneti-le la fiert, intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 15 minute. Strecurati lichidul, lasati-l sa se raceasca si masati-va cu el pielea capului. Restul decoctului poate fi folosit ca ultima apa de clatit, dupa ce va spalati pe cap. Herboristii francezi "jura" pe acest remediu. In cazul cand obtineti si dvs. rezultatul dorit, preparati-va o lotiune mai concentrata si tineti-o la frigider. Rezista si o luna.
Reteta: 100 g petale bine tocate de flori de coltunasi se pun in 250 ml vodca. Sticla se astupa cu dop si se lasa la macerat, vreme de doua saptamani. Filtrati lichidul prin stoarcere si conservati-l intr-o sticla de culoare inchisa. Daca va displace mirosul, puteti adauga cateva picaturi de ulei esential de muscata (geranium). Faceti frectii regulate pe pielea capului. Daca nu gasiti coltunasi, folositi banuteii (seamana cu niste margarete marunte). Contin aceeasi cantitate de sulf.
Limpeziri cu otet de plante
Daca aveti parul "mort", obosit sau tocit, fara luciu, asta inseamna ca aciditatea din pielea capului a fost dereglata prin excesul de substante alcaline continute in sampoanele din comert. Sunt doua masuri de luat: 1. sa va spalati o vreme pe cap cu 2-3 galbenusuri de oua crude, combinate cu un varf de cutit de sare fina si o lingurita de rom si 2. sa puneti in ultima apa de clatit otet de mere, combinat cu infuzii de plante.
Reteta: o mana plina de plante proaspete - salvie, musetel, rozmarin - se pun la fiert in 500 ml apa. Se lasa 10 minute pe foc mic, se strecoara si se amesteca cu aceeasi cantitate de otet. Se lasa