summitul din 14-15 decembrie al şefilor de state şi guverne din UE. Watson a explicat că, în acest fel, lucrurile se complică, deoarece nu mai există timpul fizic necesar aranjamentelor summitul din 14-15 decembrie al şefilor de state şi guverne din UE. Watson a explicat că, în acest fel, lucrurile se complică, deoarece nu mai există timpul fizic necesar aranjamentelor administrative, financiare şi instituţionale pentru primirea la 1 ianuarie 2007 a două noi ţări în UE. În opinia sa, aceasta era cea mai gravă consecinţă. Prezentăm sinteza celor mai grave consecinţe ale amânării anunţului datei de aderare:
Întârzierea ratificării Tratatului de aderare
Parlamentele statelor membre UE, care încă nu au ratificat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei, deoarece aşteptau o recomandare clară din partea Comisiei, vor avea acum reticenţe şi mai mari în a grăbi acest proces, mai ales din cauza problemelor Bulgariei. Din punct de vedere juridic, dacă un singur parlament întârzie votul asupra Tratatului după data de 1 ianuarie 2007, cade chiar şi cel mai pozitiv scenariu pentru summitul din decembrie.
Monitorizarea de 3 ani are şanse să devină realitate
Tot datorită situaţiei din Bulgaria, cererea preşedintelui Comisiei de Afaceri Externe a PE, de a introduce pentru prima dată în procesul de extindere a UE o "perioadă de strictă monitorizare de 3 ani cu aplicarea de măsuri speciale şi clauze sectoriale în orice moment", are şanse de a deveni realitate. La Bruxelles se discută deja că măsura va transforma cetăţenii români şi bulgari în "cetăţeni de mâna a doua".
Fără europarlamentari
Alegerile pentru viitorii europarlamentari români şi bulgari care trebuiau să se desfăşoare în toamna acestui an vor fi amânate cel mai probabil pentru primăvara lui 2007, lucru care va slăbi şi mai puternic anemicul lobby român