Cel mai scump tablou vandut in Romania, prin licitatii, din 1990 incoace, a fost „Fata culcata in iarba“, de Nicolae Grigorescu. Lucrarea a fost cumparata, pe 9 noiembrie 2003, de la Casa Alis, cu 59.900 euro. Pe 13 mai, Casa Pogany a lansat o provocare socanta pentru clientii licitatiilor bucurestene: un tablou in ulei din 1928, apartinand lui Victor Brauner. Pretul de pornire: 165.000 de euro.
Cea de-a doua licitatie a Casei Pogany a avut ca tematica „Salonul oficial interbelic“. Printre cele 154 de lucrari scoase la licitatie a fost si acel misterios „Portret al poetului Ion Minulescu“ din 1928, pe care, nu se stie de ce, nu l-a licitat nimeni. E adevarat, pretul de 165.000 de euro pare descurajant in sine.
Am aflat insa ca, in afara licitatiilor, se tranzactioneaza tablouri si la preturi mai mari. De altfel, lucrarea era evaluata la un pret mai ridicat decat cel de pornire, adica 250.000-300.000 de euro. Iar sub aspectul autenticitatii era „beton“, acest lucru fiind confirmat de expertul in pictura lui Brauner, Samy Kinge, din Franta.
Evaluatorul da verdicte de autenticitate (sau de fals, dupa caz) la lucrarile artistului roman pentru toate marile case de licitatii, inclusiv Christie’s.
Un ipotetic cumparator: Gigi Becali
Traseul tabloului era cunoscut pas cu pas: a participat la a doua Expozitie a Grupului de Arta Noua, Bucuresti 1929, a facut parte din colectiile Margit Brauner-Kosch, Gogu Radulescu, o colectie din Germania, apoi una din Franta si din nou una din Romania, de unde a fost scos la licitatie.
Asa ca motivul principal al nelicitarii nu a fost nici suspiciunea de fals, nici pretul ca atare, ci mai degraba teama de expunere directa a sumei. „Nu scoate nimeni, in Romania, atatia bani din buzunar ca sa cumpere un tablou“, comenta cineva, dupa terminarea licitatiei.
„Ba da, exist