(Foto: )
A devenit o traditie ca in fiecare primavara, in aprilie-mai, principalele societati listate le Bursa de Valori Bucuresti sa convoace Adunari Generale ale Actionarilor (AGA), in care sa fie analizate rezultatele financiare din anul precedent. Concomitent cu aceasta analiza, se stabileste valoarea dividendelor si modul de acordare a acestora, in situatia in care companiile au obtinut profit.
Daca, in general, pentru jucatorii de pe piata de capital, dividendul poate reprezenta un indiciu in adoptarea strategiei investitionale si in formarea portofoliului, importanta acestuia creste in situatia in care investitorii nu doresc sa isi asume un risc insemnat.
In cazul acestora, plasamentele in societati care acorda dividende sunt privite ca o alternativa la economiile bancare, fiind asteptat un randament mai mare decat in cazul dobanzilor.
Topul clujean al rentabilitatii
In cazul majoritatii companiilor clujene prezente pe piata de capital, sezonul AGA a trecut, fiind cunoscut modul in care acestea isi vor rasplati actionarii. In aceste conditii, alaturi de Adrian Danciu, analist financiar al SSIF Broker, vom realiza un top al celor mai rentabile investitii in societatile clujene.
Rentabilitatea va fi calculata tinandu-se cont atat de totalul drepturilor oferite actionarilor (dividende sau majorare cu actiuni gratuite si diferenta dintre pretul de subscriere si cel actual), cat si de evolutia pretului actiunilor acestor societati de la inceputul anului si pana in prezent.
De departe, cel mai bun randament de la inceputului anului 2006, de 57%, a fost consemnat de compania Tehnofrig. Societatea a inregistrat in 2005 un profit de 1,53 milioane de lei, care insa nu a fost repartizat actionarilor.
Deci, i