BNR a continuat si ieri sa sterilizeze excedentul de lei, ramanand singura institutie care se lupta sa mentina un nivel acceptabil al lichiditatii din piata monetara.
Avem in vedere faptul ca de aproape opt luni Ministerul de Finante nu a mai lansat nici o emisiune de obligatiuni sau certificate de trezorerie, considerand ca nu are nevoie sa finanteze deficitul bugetar. Aceasta in situatia in care pentru 2006 s-au anuntat emisiuni in valoare de 4,15 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro), exclusiv pe piata interna, renuntandu-se la cele doua licitatii din primul trimestru, apoi la cele din aprilie si mai.
Aceasta politica nemultumeste fondurile de investitii, care au inceput sa inregistreze pierderi, dar si companiile de asigurari, punand in pericol si viitoarele fonduri private de pensii. Interesant este faptul ca in lipsa unor titluri emise de M.F., banci sau chiar guverne straine au inceput sa lanseze titluri denominate in lei.
Ultimele emisiuni de titluri au avut loc in septembrie trecut, cand au fost vandute obligatiuni, in valoare de 100 milioane de lei, cu scadenta la trei ani cu o dobanda de 6,47% pe an.
In aceste conditii, BNR ramane singura sursa de profit pentru piata monetara, dupa ce la jumatatea lunii a decis sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8,5%/an, valoare stabilita in februarie. Politica BNR are drept scop inlaturarea riscurilor reinflamarii inflatiei, chiar daca in martie si aprilie ea a dat semne de insanatosire.
In ultimele doua luni, BNR a atras de fiecare data in depozite toti leii oferiti de bancile comerciale sau clientii lor. Asa s-a intamplat si ieri, cand au fost atrase din piata 5,505 miliarde lei, adica intreaga suma licitata de cele 25 de banci participante. Nivelul dobanzii la care au fost plasate depozite cu scadenta la o luna a fost de 8,5%. Suma atrasa de BNR a fost aproape identica c