In ultimii cinci ani, in Romania s-au acordat aproape zece mii de titluri de doctor, foarte multe dintre lucrari fiind insa doar compilatii din diverse carti, doctorate obtinute prin influente politice sau financiare.
Astfel s-a ajuns ca persoane devenite deja celebre - precum Dinel Staicu, Genica Boerica sau Nicolae Mischie - sa se creada mari savanti si oameni de stiinta. Pe de o parte, lipsa sanctiunilor pentru membrii comisiilor care analizeaza lucrarile este unul dintre motivele pentru care apar aceste doctorate pe banda rulanta.
Pe de alta parte, atata timp cat membrii comisiilor care analizeaza dosarele sunt platiti cu 8.000 de lei vechi pentru fiecare lucrare (acum, baremul a crescut putin peste 21.000 lei), este clar cat interes se aloca unuia dintre cele mai importante domenii - invatamantul.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, anual se acorda mii de titluri de doctor, anume 5361 intre 2001 si 2003, 2817 in 2004 si 1631 in 2005, deci 9809 de titluri in total.
La prima vedere, numarul de doctorate nu pare atat de mare, mai ales ca in prezent accentul se pune pe educatie continua si raportat la numarul populatiei astfel de titluri sunt inca foarte putine, problema cea mai spinoasa fiind insa legata de calitate.
Destule teze de doctorat nu sunt decat o bataie de joc si o compilatie mai mult sau mai putin reusita din diverse carti, in final indivizi care nu au nici o legatura cu lumea stiintifica si standardele care s-ar impune nefacand altceva decat sa fluture prestigiosul titlu academic si apoi sa aiba pretentii sa acceada in functii de conferentiar sau profesor universitar.
Lipsa sanctiunilor, cale libera pentru falsi doctori
Relaxarea criteriilor de obtinere a titlurilor universitare, care s-a facut de catre ministrul Mihail Hardau